Milyenek a rossz logók

Olvasd el a posztot, amibe elhoztam neked az 5 leggyakoribb logó hibát.

A rossz logók gyakoribbak, mint hinnéd, különösen hála az önjelölt logó összecsapó “grafikusoknak”. Ez a poszt azért késuült, hogy ha Te készíttetsz logót, nyitva tarthasd a szemed és elkerüld, hogy egy ilyen szimbolizálja a vállalkozásodat. Vannak nem végzetes hibák, mint mondjuk egy nem tökéletes színkombináció, de van néhány, ami tönkre vágja a logód jelentését.

Példaként a saját munkáim egyikét, az aktuális kedvencemet hoztam. A Greentool egy műszaki mérnöki támogatással foglalkozó vállalkozás.

Egy férfiasabb szakma, nagyvállalatoknak dolgoznak és fontos volt számukra, hogy a logó sokféle méretben megállja a helyét.

Kezdjük azzal, hogy egy jó logó nem mindig csak egy logó. Még a baloldali verzió sokkal szebben mutat a névjegykártyán, social media profilképként nem állná meg a helyét, szemben a jobb oldali verzióval.

nézzük meg, hogy lehetne rossz ez a logó:

Talán a legkézenfekvőbb: nem hozzá illő betűtípussal.

Azt viszont hozzá kell tennem, semmi baj nincs a  betűlogókkal, nem kell mindig mindenhol ábárnak is lennie. Az pedig egy szerencsés döntés tud lenni, ha a tevékenységi kört is feltüntetjük a logón.

Itt ráadásul plusz hiba, hogy a kicsi betűk nem jól olvashatók kis méretben…ezzel pedig el is jutunk a következő hibához:

Kis méretben nem jól kivehető.

Ez jellemzően a túl mozgalmas logók jellemzője, ami eleve semmilyen méretben nem szerencsés. A logó egyszerű jel legyen, nem kell egy komplett festmény rá.

A betűk rajzzal vannak helyettesítve.
 
Én itt nagyon finom voltam a tényleg o-ra hasonlító fogaskerekekkel, sokszor látok olyat, hogy még a hasonlóság sincs meg. Kicsiben szintén nem lesz szép és jól értelmezhető, ráadásul semmilyen méretben nem kellemes olvasni.
Nem működik fekete-fehérben

Az egy nagyon ideális világ lenne, ahol mindig csak a színes verzióját használhatnád a logódnak. Nagyon csábító a csillámpor vagy a színátmenetes betűk, de amint fekete-fehérbe kéne átültetni, a logód egyetlen igazi különlegessége vész el. Ehhez azt is hozzátenném, hogy a túl sok szín sem szerencsés, max 3 alapszín legyen benne!
Végül pedig a legfontosabb, ami az itt bemutatott logóknak közös hibája:
 
A logónak vektorgrafikusnak kell lennie. Nem elég a PNG formátum, mert hiába háttér nélküli, nem nagyítható és kicsinyíthető akármeddig, illetve a színét sem lehet örökké változtatni minőségromlás nélkül.

Köszönöm, hogy velem tartasz!

Szia, Eszter vagyok, én állok a Rezeda Stúdió és a hozzá tartozó blog mögött.

Igyekszem minden alkalommal szórakoztató és hasznos tartalmakat hozni Neked, hogy mindig örömmel térj vissza.

A Hírlevelemre feliratkozva (itt lent, a lábrészben) értesülhetsz mindig az újabb blogposztokról, ha pedig a szolgáltatásaimat ismernéd meg szívesebben, katt ide a gombra és kezd a legelején!

Kozma Eszter - webdesigner portré

eszterbaboka@gmail.com

+3630 394 0514

Szeretnél kisvállalkozásod fejlődését segítő tippeket, tartalmakat olvasni? Akkor iratkozz fel a hírlevelemre!​